MENU
  • “Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint.” – Spreuken

  • “Wijzer: Het leven is mooi maar niet altijd gemakkelijk. Daarom geven wij levenslessen van grote wijzen door.”

  • “Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen” – Nelson Mandela

  • “Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven, zijn de dingen moeilijk” – Seneca

  • “Wijzer: Alles wat je wél over het leven moet weten maar nooit hebt geleerd.”

BLOG: Verliefdheid versus Liefde


Om maar direct met de deur in huis te vallen: je wordt verliefd op datgene van de ander wat je bij jezelf mist. Het gevoel wat dan ontstaat bevredigt het oer-gevoel van versmelting en verstrengeling. Dat herkennen we van vroeger. Niet eerder is dat hemelse gevoel zo teruggekomen sinds we aan moeders borst lagen. Verliefde mensen gaan helemaal op in elkaar, doen alles voor elkaar, vinden niets raar aan elkaar, eten van dezelfde lepel, willen huid op huid en altijd bij elkaar blijven tot in eeuwigheid. De logica is ver te zoeken, verstand op nul, niemand komt er tussen. Het gaat ten koste van reeds bestaande vriendschappen, vrije tijdsbesteding en concentratie op het werk of studie. In feite staan verliefde mensen stil, aan de moederborst vastgezogen. Het verliefde gevoel heeft niets met liefde te maken.

Liefde
Liefde is daarentegen gericht op de ander. Het is een keuze van je hart, waaraan je niet wilt ontkomen. Liefde is een vorm van je verhouden tot de ander, die door zijn eigenheid het beste in je naar boven haalt. Liefde is een kracht die je naast de ander doet staan. Je wilt geven wat de ander nodig heeft en je kunt ontvangen wat je zelf nodig hebt. Zo doe je elkaar recht. Het betekent in verbinding zijn met elkaar. Je kunt leren van elkaar door jezelf te vormen aan de eigenheid van de ander. Het is een manier van in verbinding zijn die geborgenheid geeft, als basis waarop je het leven deelt in vreugde en verdriet.

Verliefd… hoe verder?
Grofweg kan verliefdheid drie kanten op gaan.

1.De relatie gaat uit. Hij is niet meer zo relaxed maar wordt lui en gemakzuchtig. Zij is niet meer zo origineel en creatief maar wil altijd wat anders en is te netjes. Wat hij wil, wil zij niet meer. Nee, zij is het toch niet. Nee, hij is het toch niet.

2. De verliefdheid kan overgaan in een oprecht houden van, in liefhebben. Echte interesse in elkaar. Er ontstaat verbondenheid vanuit wederzijds respect en elkaar het beste gunnen. Zonder je eigen belangen uit het oog te verliezen.

3. Tijdens de verliefdheidfase, met alle bijbehorende heftige hemelse gevoelens, zijn grote beslissingen genomen als samenwonen, trouwen, kinderen krijgen. Dan is het belangrijk nu samen verantwoordelijkheid te nemen voor de beslissingen die niet passend waren en samen (met of zonder hulp) zoeken naar een weg die alsnog recht zal doen aan alle betrokkenen.

Jouw relatie… met verliefdheid en liefde?
Wanneer je naar je eigen relatie kijkt, en het ene uiterste is verliefdheid: gericht zijn op jezelf, nemen, halen of willen hebben wat je zelf nodig hebt. De ander moet jouw tekort opvullen. En het andere uiterste liefde: gericht op de ander, geven wat de ander nodig heeft, er voor de ander zijn. Hoe heeft deze balans zich tot nu toe ontwikkeld bij jullie? Herken je jouw relatie in een van de drie bovengenoemde? En, is dat bespreekbaar? Ik hoop het. Op naar Ik versus Wij.

Voorbeeld

Verliefdheid… in de praktijk

Josien is een ordelijke vrouw, ze zou wel wat makkelijker willen zijn, maar dat lukt niet. Haar vriend Koos is een makkelijke vent, relaxed. Ze geniet van zijn relaxedheid. Hij is blij dat Josien zijn rommel opruimt of hem herinnert aan wat hij dreigt te vergeten. Ook vindt hij haar mooi en origineel. Zij valt op zijn stoere en zelfverzekerde houding. Hij doet alles voor haar en geeft haar het gevoel heel speciaal voor hem te zijn. Daar geniet Josien van, ze wil zo graag bij iemand horen. Ze leeft samen met Koos in de hemel op aarde. Hij vindt haar zo zacht en gewillig en ze ruikt altijd lekker, waardoor hij graag wil versmelten met haar. Ach, waar heeft hij dat gevoel eerder gehad? Aan moeders borst! Wanneer hij geen borst- maar flesvoeding kreeg, dan nog weet hij precies dat hij dit gevoel van intimiteit nooit heeft gehad en nu eindelijk heeft gevonden. Hebbes!

Liefde… in de praktijk

Gaandeweg hun relatie leren Hans en Annelore elkaar kennen en zien ze steeds meer aspecten van elkaars persoonlijkheid. Ze beseffen dat ze in de kern bij elkaar aansluiten en overeenstemmen. Haar eigenheid voegt echt iets toe aan die van hem en andersom. Hans is betrokken bij alles wat Annelore onderneemt en tegelijkertijd heeft ze de ruimte om helemaal haar eigen ding te doen. Dat geldt ook voor Hans. Dit uit zich in een balans van ‘geven en ontvangen’ die hen allebei recht doet. Hans maakt carrière in de politiek en Annelore als analist bij het UMC. Vanuit beide werelden hebben zij elkaar ook wat te bieden. Hun verschillen werken aanvullend. Ze versterken hun eigenheid zodanig dat het mooi naast elkaar kan bestaan. De verbinding tussen hen is een keuze vanuit het hart en vormt de ondertoon van vreugde en geborgenheid in hun leven.

Nieuwe blogs als eerste via email ontvangen?
Vul dan hier je emailadres in:

Deze blogs worden geschreven door contextueel therapeut Gerrie Reijersen van Buuren en schrijfster Bella Keur om Nederland wijzer te maken. Ze proberen de diepere laag achter alledaagse thema’s te beschrijven. Niet de symptomen maar de oorzaken worden inzichtelijk gemaakt. Meer weten over liefdesrelaties?

Agenda

Nieuwsbrief

Contact

Neem contact op