MENU
  • “Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint.” – Spreuken

  • “Wijzer: Het leven is mooi maar niet altijd gemakkelijk. Daarom geven wij levenslessen van grote wijzen door.”

  • “Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen” – Nelson Mandela

  • “Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven, zijn de dingen moeilijk” – Seneca

  • “Wijzer: Alles wat je wél over het leven moet weten maar nooit hebt geleerd.”

Lezersvraag: Hoe vind ik uit wat echt bij mij past?


Regelmatig krijgen we bij Wijzer vragen over relaties, in de breedste zin van het woord. Maandelijks lichten we er eentje uit. Deze maand: “Hoe vind ik uit wat echt bij mij past?”

Vraag:

Ik heb een goede baan die aansluit op mijn opleiding en met leuke collega’s. Toch heb ik het gevoel dat ik niet op mijn plek zit.

Het werk vraagt veel van me en onlangs kreeg een collega een burn-out. Daar schrok ik van. Hoe kan ik voorkomen dat mij dat overkomt en uitvinden wat echt bij mij past?

Reactie:

Het lijkt erop dat jij in deze baan wel veel doet met je kwaliteiten, en de daaruit voortvloeiende vaardigheden, maar minder of weinig met wie je in wezen bent.

Je eigenheid, je echte zelf begint te protesteren tegen de gang van zaken, nu je zo lang vooral hebt gedaan waar je goed in bent. Je originele zelf wil ook eens aan bod komen. Het is belangrijk te onderzoeken welke dingen je echt graag doet: waar je over droomt, ideeën waarover je fantaseert of die af en toe voorbij komen, maar die je nooit echt serieus neemt. Bedenk dan niet meteen of het wel uitvoerbaar of haalbaar is qua opleiding, inkomen etc., maar voel wat het denken daarover met je doet en voor je betekent.

Vraag mensen die jou als kind hebben gekend welke kwaliteiten ze bij jou zagen, wat ze je zagen doen of laten, waar je blij van werd of juist bij weg liep. Probeer dat eens te vertalen naar ‘het grote mensenleven’. Bekijk daarna pas of het te vertalen is naar je werk of een baan en of het realistisch en uitvoerbaar is, rekening houdend met de verantwoordelijkheden en verplichtingen die je al bent aangegaan in je dagelijks leven.

Vraag die leuke collega’s eens wat zij jou ook wel zouden zien doen. Wie weet kennen zij jouw eigenheid beter dan jij. Een burn-out ligt op de loer als je delen van je persoonlijkheid (kwaliteiten) alsmaar negeert en andere delen uitvergroot of vanuit loyaliteit iets blijft doen waar je ten diepste niet echt van geniet. En zeker wanneer je met het uitvoeren van één of twee kwaliteiten je hele leven vult, is de kans op een burn-out, vroeg of laat, groot.

Gerrie Reijersen van Buuren (Wijzer) voorziet maandelijks lezersvragen van een passende reactie. Als contextueel therapeut probeert Gerrie Reijersen van Buuren de diepere laag achter alledaagse thema’s aan te boren. Niet de symptomen, maar de oorzaken worden inzichtelijk gemaakt. Ook een vraag aan Gerrie stellen, over relaties in de breedste zin van het woord? Mail je vraag naar info@nederlandwordtwijzer.nl en je ontvangt persoonlijk antwoord.

Elke maand de nieuwe lezersvraag in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (aan de rechterzijde van deze pagina).

Agenda

Nieuwsbrief

Contact

Neem contact op