MENU
 • “Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint.” – Spreuken

 • “Wijzer: Het leven is mooi maar niet altijd gemakkelijk. Daarom geven wij levenslessen van grote wijzen door.”

 • “Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen” – Nelson Mandela

 • “Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven, zijn de dingen moeilijk” – Seneca

 • “Wijzer: Alles wat je wél over het leven moet weten maar nooit hebt geleerd.”

Lezersvraag: Hoe verdiep ik de relatie met mijn moeder?


Regelmatig krijgen we bij Wijzer vragen over relaties, in de breedste zin van het woord. Maandelijks lichten we er eentje uit. Deze maand: “Hoe kan ik de relatie met mijn moeder verdiepen?”

Vraag:

Mijn moeder en ik kunnen goed met elkaar omgaan en prima over koetjes en kalfjes praten. Maar het stokt als er een beetje diepgang in ons gesprek komt. Dan begint ze over een ander onderwerp of antwoord ze kortaf. Ze is duidelijk van een andere generatie, heeft niet echt kunnen studeren en heeft een traditionele taakverdeling met mijn vader.

Ikzelf ben gepromoveerd, werk 4 dagen en sport regelmatig. Hoewel we veel overeenkomsten hebben (zowel mijn moeder als ik hebben een groot gezin) lijkt het verschil soms te groot als het op inhoud aankomt. Hoe kan ik onze relatie verdiepen?

Reactie:

Met generatieverschillen heeft iedereen te maken, maar bij jou lijken ze de verbinding tussen jou en je moeder te blokkeren. Ik vermoed dat niet alleen bij jou het verlangen naar verdieping er is, maar ook bij jouw moeder aanwezig zal zijn.

Zij heeft echter niet het vermogen de brug naar jou te kunnen slaan in al de verschillen die er zijn. Gezien jouw opleiding, het feit dat je kind van deze maatschappij bent en ook vanuit je rol als moeder, is mijn advies dat jij je gaat inspannen de brug te slaan tussen deze twee generaties. Niet alleen in jouw belang en het belang van je moeder, maar zeker ook in het belang van jouw kinderen. Je wilt immers niet dat jou overkomt wat jouw moeder is overkomen: kinderen hebben waarmee je de verbinding op diepgang in contact mist.

Ik heb wat tips die je kunnen helpen:

 • Verdiep je in de cultuur waarin je moeder opgroeide, in haar gezin van herkomst, gebruiken en gewoontes die ze meekreeg en de waarden en normen van haar ouders. Bevraag je moeder op wat dat voor haar betekende en hoe zij de relatie met haar moeder kon onderhouden (als ze dat al kon). Laat haar vertellen wat daarin voor haar belangrijk was.
 • Overweeg welke zaken uit haar geschiedenis ook voor jou of jouw kinderen van waarde zouden kunnen zijn. Kijk of je je kinderen daarbij kunt betrekken.
 • Vraag haar welke dingen belangrijk voor haar zijn in haar leven en kijk of je haar daarin tegemoet kunt komen, o.a. door er belangstelling voor te tonen.
 • Maak wat je delen wilt uit je eigen leven behapbaar voor haar. Vertel haar dat je dankbaar bent voor wat zij in jou heeft geïnvesteerd. Vraag wat dat haar heeft gekost.
 • Zoek naar dingen die je samen leuk vindt, al is het maar, simpelweg, een bakje koffie drinken. Maak daar een uitje of gewoonte van.
 • Kies ervoor niet te verpieteren in wat je tekort bent gekomen, maar jezelf op te waarderen door je moeder als moeder in haar waarde te laten/zetten. Dat zal uiteindelijk niet alleen haar maar jou en je kinderen goed doen.

Gerrie Reijersen van Buuren (Wijzer) voorziet maandelijks lezersvragen van een passende reactie. Als contextueel therapeut probeert Gerrie Reijersen van Buuren de diepere laag achter alledaagse thema’s aan te boren. Niet de symptomen, maar de oorzaken worden inzichtelijk gemaakt. Ook een vraag aan Gerrie stellen, over relaties in de breedste zin van het woord? Mail je vraag naar info@nederlandwordtwijzer.nl en je ontvangt persoonlijk antwoord.

Elke maand een nieuwe lezersvraag in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (aan de rechterzijde van deze pagina).

Agenda

Nieuwsbrief

Contact

Neem contact op