MENU
  • “Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint.” – Spreuken

  • “Wijzer: Het leven is mooi maar niet altijd gemakkelijk. Daarom geven wij levenslessen van grote wijzen door.”

  • “Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen” – Nelson Mandela

  • “Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven, zijn de dingen moeilijk” – Seneca

  • “Wijzer: Alles wat je wél over het leven moet weten maar nooit hebt geleerd.”

BLOG: Passend geven is maatwerk


Passend geven is maatwerk
Passend geven is een van de moeilijkste aspecten in een relatie. Het betekent dat je de ander vraagt wat hij/zij nodig heeft. Vervolgens moet je bij jezelf te rade gaan of je het kunt en wilt geven. Gepast geven sluit aan bij de ander en fungeert als cement dat de relatie in zijn verband houdt. Het betekent overwegen van wat goed en fair is voor de ander én wat goed en fair is voor jezelf. Om te weten wat je wel en niet kunt geven of ontvangen zul je openlijk met elkaar in gesprek moeten. Passend geven is echt maatwerk.

Uit mijn praktijk

Harm en Loes hebben een gezellig, rommelig huishouden. Ze genieten van werk en sociale contacten, waardoor in huis veel blijft liggen. De kinderen worden in dat patroon meegenomen. Nu de oudste in groep drie zit begint het soms spaak te lopen. Wanneer de schoolspullen op een dag onvindbaar zijn, met als bijkomstigheid een huilend kind dat niet te laat wil komen, staan de ouders van Harm voor de deur. Zij willen Loes en Harm helpen en staan daarom soms op de gekste tijden voor de deur om de tuin te doen of de ramen te wassen. Loes raakt er altijd vreselijk geïrriteerd van. Nu loopt ze zelfs nog ongewassen in haar huispak rond en verzucht: “wat bezielt die mensen zich op dit tijdstip aan ons op te dringen”. Harm loopt met een zucht naar de voordeur. “Stuur ze maar weg,” roept Loes hem na.

Mijn analyse

De ouders van Harm vullen vanuit een goed hart vol liefde, naar eigen maatstaven in wat gewenst en helpend zou zijn voor Harm en Loes en hun gezin. Zij gaan er vanuit dat het niet anders dan fijn zal zijn voor hun kinderen dat zij komen helpen. Ze zeggen er zonder problemen hun eigen uitjes voor af. Het komt niet in hun hoofd op dat dit het laatste is wat Loes wil. Ook zien ze niet dat Harm hiermee in een loyaliteitsconflict belandt. Tussen ouders en vrouw in gevallen. Geen van de volwassenen zegt wat hij wel of niet wil of vraagt wat de ander nodig heeft en van afstemmen is nog geen spraken. De relatie staat op knappen.

Leren ijken
Harm is de sleutelfiguur. Hij heeft krediet bij zowel zijn ouders als bij Loes. Harm ervaart dat het geven van zijn ouders niet passend is voor Loes. Door dit open te bespreken kan een vorm van passend geven worden ontwikkeld. Daarmee ontstaat ruimte voor echte verbinding. Dat is voor alle betrokkenen belangrijk en niet in de laatste plaats voor de kleinkinderen.

Passend geven, hoe doe je dat?

  1. Benoem wat je denkt dat de ander nodig heeft en vraag of dit klopt
  2. Als het klopt: vraag of de ander daarin door jou geholpen wil worden
  3. Benoem wat je eigen mogelijkheden zijn wat betreft geven en je beperkingen daarin (omdat het geven je wat kost).
  4. Overleg samen wat haalbaar en fair is voor alle betrokkenen. Check dit regelmatig.

Nieuwe blogs als eerste via email ontvangen?
Vul dan hier je emailadres in:

Deze blogs worden geschreven door contextueel therapeut Gerrie Reijersen van Buuren en schrijfster Bella Keur om Nederland wijzer te maken. Ze proberen de diepere laag achter alledaagse thema’s te beschrijven. Niet de symptomen maar de oorzaken worden inzichtelijk gemaakt. Meer weten over liefdesrelaties?

Agenda

Nieuwsbrief

Contact

Neem contact op