MENU
  • “Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint.” – Spreuken

  • “Wijzer: Het leven is mooi maar niet altijd gemakkelijk. Daarom geven wij levenslessen van grote wijzen door.”

  • “Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen” – Nelson Mandela

  • “Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven, zijn de dingen moeilijk” – Seneca

  • “Wijzer: Alles wat je wél over het leven moet weten maar nooit hebt geleerd.”

BLOG: Verliefdheid versus verantwoordelijkheid


Verliefdheid versus verantwoordelijkheid
Verliefd worden overkomt je. Je kunt het niet tegen houden. Je hormonen spelen hier een grote rol bij, al zijn die na één tot twee jaar uitgewerkt. Na die tijd verdwijnt de verliefdheid. Ideaalplaatjes in je hoofd spelen ook een rol bij verliefd worden. Ze zijn gebaseerd op verwachtingen en verlangens om je gemis op te vullen. Het gevoel zit op de troon en het bestuurt je volledige doen en laten. Heerlijk, die roze wolk!

Verantwoordelijkheid daarentegen is iets wat je neemt, draagt of je bent ergens verantwoordelijk voor. Verantwoordelijkheid is een keuze, bijvoorbeeld vanuit liefde, zorg, plicht of omdat je jezelf ermee wilt valideren.

Verliefdheid gaat vanzelf terwijl verantwoordelijkheid soms uit je tenen moet komen. Verliefdheid is 1:1. Verantwoordelijkheid legt verbanden tussen mensen en draagt zich over generaties heen.

Verliefdheid verdwijnt, verantwoordelijkheid blijft én geeft iets terug, zoals erkenning of eigenwaarde.

Verantwoordelijkheid nemen of dragen is veelal op korte termijn moeilijk, onplezierig of zelfs pijnlijk. Op de lange termijn pluk je er echter de zoete vruchten van.

Uit mijn praktijk

Annelies is een spontane vrouw, houdt van actie, veranderingen en van spanning. Tijdens de voetbalwedstrijden van haar zoontje ontmoet ze Gert. Een leuke man waar ze een klik mee heeft. Ze blijven steeds wat langer kletsen. Gisteren kwamen ze elkaar tegen op de fiets. Het regende. Samen naar huis, even gezellig koffie drinken, werd samen naar bed op de bank. Als Gert weg is breekt de paniek uit; “dit mag Johan niet weten. Dit is niet eerlijk. Ik wil dit ook niet… En Gert heeft ook een vrouw en kinderen… ik wil bij Johan en onze kinderen zijn… Oh, hoe heb ik dit kunnen doen, wat ben ik een slecht mens!”. Het begin van een maandenlang leven in twee werelden, kilo’s afvallen en niet eerder zoveel leugens in haar hele leven.

Mijn analyse

Annelies heeft haar verlangen naar verandering, spanning en avontuur nooit uitgesproken. Misschien weleens geopperd, maar niet benoemd als behoeften die bij haar eigenheid passen. Niet als verlangens waaraan ze gehoor wil geven om zichzelf recht te doen. Daarom heeft ze Johan niet gevraagd hoe ze dit samen zouden kunnen inpassen in hun gezinsleven. Het gezin, en het welzijn van de kinderen, waar ze samen verantwoordelijkheid voor dragen.

Dit onderdrukte iets wezenlijks in haar karakter, dat nu een uitweg had gevonden. Helaas bleek het een weg die niet bij haar past. Ze doet hiermee zowel zichzelf als alle betrokkenen onrecht. Annelies heeft op korte termijn plezier gehad, maar werd op de lange termijn ongelukkig. Dit voelt ze van binnen. Het vreet haar op. Ze leeft in een spagaat. De verantwoordelijkheid roept haar telkens terug van de roze wolk. Ze voelt haarfijn aan dat de manier waarop ze met haar behoeften omgaat niet fair is, voor niemand. Omdat ze verliefd is, is ze daarmee niet ontheven van haar verantwoordelijkheden. Gert heeft zeer waarschijnlijk ook geliefden die er recht op hebben dat hen recht wordt gedaan. Wanneer ze haar verantwoordelijkheid niet neemt of draagt kan haar val van de roze wolk een harde zijn met verregaande gevolgen.

Hoe kom je uit de spagaat
– realiseer je, gewoon met je verstand: verliefdheid is voor even, spijt voor altijd

– maak het direct bespreekbaar met je dierbaren, al dan niet met een belangrijke derde persoon erbij

– vertel tegen degene waar je verliefd op bent, dat je verliefd bent, maar dit niet wilt. Zelfs niet wanneer je ook van hem/haar zou kunnen gaan houden; omdat je al van iemand houdt (waar je verliefd op bent geweest) en waarmee je nu verantwoordelijkheid draagt voor jullie nageslacht.

– zoek samen met anderen uit wat je mist en hoe je aan datgene wat onderontwikkeld is gebleven bij jezelf, recht kunt gaan doen op een wijze die fair is voor alle betrokkenen.

Om over na te denken
Welke rol speelt ‘jezelf of de ander recht doen’ bij jou als je gevoel iets wil wat ‘jezelf of de ander tekort of onrecht doet?’. Wat zegt jouw verantwoordelijkheid dan?

Nieuwe blogs als eerste via email ontvangen?
Vul dan hier je emailadres in:

Deze blogs worden geschreven door contextueel therapeut Gerrie Reijersen van Buuren en schrijfster Bella Keur om Nederland wijzer te maken. Ze proberen de diepere laag achter alledaagse thema’s te beschrijven. Niet de symptomen maar de oorzaken worden inzichtelijk gemaakt. Meer weten over liefdesrelaties?

Agenda

Nieuwsbrief

Contact

Neem contact op